VAKMANSCHAP IS MEESTERSCHAP

Een expositie over 4 eeuwen Grolsch in de Beurs van Berlage in Amsterdam

 

BESTEL HET UNIEKE BOEK OVER 4 EEUWEN GROLSCH !

Klik op de voorbeeldbladzijden voor een vergroting

 

 

 

TENTOONSTELLING

Wie aan Grolsch denkt, denkt aan de karakteristieke beugelfles en aan de befaamde reclamecampagnes zoals ‘Vakmanschap is Meesterschap’ en ‘Op een dag drink je geen bier meer, maar drink je Grolsch’. Campagnes die ertoe hebben bijgedragen dat Grolsch van een bier voor de lokale markt uitgroeide tot één van de sterkste merken van Nederland, dat bovendien in meer dan 60 landen enthousiaste fans heeft.

Een bierbrouwerij bovendien met een 400-jarige historie en koninklijk predikaat. Een merk uit het oosten des lands, dat de rest van Nederland veroverde met de langstlopende reclamecampagne ooit in Nederland: Vakmanschap is Meesterschap.

Met een geschiedenis die teruggaat tot het jaar 1615 is de Grolsche bierbrouwerij één van de oudste ondernemingen in Nederland. Al bijna 400 jaar brouwt Grolsch op ambachtelijke wijze kwaliteitsbier. De verhuizing van de brouwerij van de twee oude locaties in Groenlo en Enschede naar één nieuw brouwerijcomplex in Enschede in 2004, was voor Onderneming & Kunst de aanleiding voor een tentoonstelling over de boeiende historie en de bijzondere aantrekkingskracht van Grolsch.

In de tentoonstelling wordt het succesverhaal van Grolsch bier verteld aan de hand van historische documenten, foto’s en reclamefilms van onder anderen de beroemde fotograaf Paul Huf. Authentieke objecten, zoals twee originele koperen brouwketels uit de oude brouwerij in Enschede laten zien hoe Grolsch bier door de jaren heen op ambachtelijke wijze is gebrouwen en gebotteld. Bij een werkende brouwerij kan de bezoeker zelf zien, ruiken en proeven hoe ‘bier op z’n Grolsch’ met speciaal geselecteerde mout- en hopsoorten wordt gebrouwen.

De geschiedenis van Grolsch bier staat niet op zich, maar in een duizenden jaren oude traditie. Bier is immers één van de oudste alcoholhoudende dranken van de wereld. De Babyloniërs en Egyptenaren brouwden 6000 jaar geleden al bier, dat ze als een geschenk van de goden beschouwden. Ook de Kelten en Germanen waren grote bierliefhebbers. Aan het eind van de middeleeuwen was bier zelfs dé volksdrank in onze noordelijke streken. Overal werden brouwerijen opgericht en brouwers stonden in hoog aanzien. Onder hen was gildemeester Peter Cuyper uit Grol, één van de eerste meesterbrouwers van de Grolsche bierbrouwerij. Aan de boeiende voorgeschiedenis van het bier in de wereld besteed de expositie aandacht, evenals aan de rol die bier in de kunstgeschiedenis heeft gespeeld.

Grolsch heeft in Nederland een grote schare trouwe liefhebbers, voor wie het merk meer betekent dan een aangename dorstlesser. De tentoonstelling ‘Vakmanschap is Meesterschap – 4 eeuwen Grolsch’ stelt hen in de gelegenheid hun favoriete biermerk nog beter te leren kennen.

Het personeel van de Grolsch brouwerij in 1922.
Uiterst rechts eigenaar Theo de Groen.
2 e en 3e van links: Cobus en Theo de Groen jr.

 

 

 

 

BESTEL HET UNIEKE BOEK OVER
4 EEUWEN GROLSCH !
 
Ter gelegenheid van de expositie 'Vakmanschap is Meesterschap - 4 eeuwen Grolsch' in Amsterdam is een publicatie verschenen over de 6000 jarige geschiedenis van bier en de 400 jarige geschiedenis van Grolsch. Hierin staat beschreven hoe het bier rond 3000 voor Christus in Mesopotamië werd gebrouwen, hoe belangrijk bier was voor de Egyptenaren die de pyramiden bouwden en hoe het bier via de Kelten naar Noord-Europa is gebracht. Het bierbrouwproces vanaf de middeleeuwen wordt beschreven, evenals de ingrediënten hop en gist. Uiteraard komt ook de geschiedenis van de Grolsche Bierbrouwerij in Groenlo en Enschede uitgebreid aan de orde, van de oprichting van de brouwerij in 1615 tot en met de opening van het nieuwe brouwerijcomplex bij Enschede.
 
HOE KUNT U BESTELLEN?
 
De prijs van de publicatie is € 11,95.
U krijgt het boek thuisgestuurd wanneer u € 14,95 (€ 11,95 + € 3,- verzendkosten) overmaakt naar bankrekening nr. 69.84.68.074 ten name van Onderneming & Kunst, onder vermelding van 'Grolsch publicatie'.